Tarta dla przyjaciół

tarta ze szpinakiem i pomidorkami

Tak samo jak uwielbiała gotować, tak samo nienawidziła po gotowaniu sprzątać.  Z natury niecierpliwa i leniwa, stawiała na przepisy, które wymagają jednego garnka i 20 minut przygotowań. Ale dla przyjaciół robiła wyjątek. Oni bowiem zawsze domagali się jej słynnej tarty ze szpinakiem i pomidorkami. Zakasywała więc rękawy i zaczynała kompletować układankę smaków i faktur. Idealnie kruchy maślany spód uzupełniało maksymalnie serowe, wytrawne wnętrze. Kontrastowe kolory karmiły wszystkie zmysły, a ona… No cóż, wiedziała, że znów zapytają o przepis, a potem znów go zapomną albo zgubią, i będą o pisać – „Ej, ale jak ty to robisz, że tobie wychodzi taka dobra?” Ano robiła to tak…

Tarta na słono to jeden z tych przepisów, które choć banalne, wymagają dokładności. Liczy się kolejność działań, jak w matematyce, wyczucie smaku, jak u sommeliera, i znajomość materii godna fizyka. Nie wolno na przykład wylewać masy jajecznej na jeszcze ciepły spód, bo nasiąknie i nie będzie kruchy. Zalewa musi być przyprawiona naprawdę chojnie, bo podczas pieczenia część smaku oddaje ciastu i innym składkom dania, więc istnieje spore ryzyko, że całość będzie mdła. Gotową tartę kroić zaś można tylko po całkowitym wystygnięciu, w przeciwnym razie się rozwali i zamiast zachwycać – połowa porcji zostanie na nożu a druga ubrudzi talerze.
Praca jednak popłaca, nie dość że ta tarta jest obłędnie smaczna, to jeszcze wygodna – doskonale nadaje się do tego, by przygotować ją dzień przed planowanym przyjęciem dla przyjaciół. Ale uwaga! Jeśli tarta nocowała w lodówce, przed podaniem powinna nieco postać na kuchennym blacie. Najlepsza jest w temperaturze pokojowej
I jeszcze jedno. Zamiast szpinaku można dać do niej zielone szparagi ugotowane al dente lub brokuły. Będzie równie smaczna. Uporczywi mięsożercy niech dorzucą porcję surowego boczku pociętego w kilkucentymetrowe paski.

Tarta ze szpinakiem, serami i pomidorkami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.

Szpinak:

  • 250 g liści młodego szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • mała cebula,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy.

Wypełnienie:

  • pół camemberta,
  • pół opakowania sera feta
  • garść ścinków innych serów, np. oscypka, cheddara lub  mozzarelli,
  • 4 białka jajek,
  • 2 całe jajka,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych z szypułkami

Przygotowanie:

  1. Zrobić kruche ciasto: Mąkę wysypać na blat, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, sól i zimne masło. Szatkować masło dużym nożem, aż zacznie się łączyć z mąką. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki.
  2. Przygotować szpinak. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek zeszklić jedną pokrojoną w kostkę cebulę (posolić, by się nie przypaliła). Dodać umyty szpinak, sól, pieprz i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dusić około 6 min. Liście szpinaku zmniejszą objętość o 2/3. Odstawić do ostygnięcia. Odcedzić wodę, która się z nich wytrąci.
  3. Zrobić zalewę. W dzbanku dokładnie wymieszać rózgą lub blenderem 2 całe jajka z 4 białkami, solą, pieprzem, ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę, oraz jogurtem i olejem.
  4. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Wysypać na nie dwie szklanki ziaren suchej fasoli lub ceramiczne kulki do obciążania ciasta.
  5. Spód tarty piec około 20 min w 180°C. Po tym czasie wyjąć ciasto, zebrać fasolę lub kulki do pieczenia i dać ciastu chwilę wystygną.
  6. Połączyć składniki układanki. Na cieście ułożyć odciśnięty szpinak, nieregularnie, w „kępkach”, tak aby w niektórych miejscach wystawał ponad poziom naczynia. Między szpinak powciskać kawałki różnych serów – np. camemberta, fety i oscypka. Całość zalać masą z jajek i śmietany. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe z szypułkami.
  7. Piec 45 minut w 180°C. Podawać, w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz