Dip na grilla: polskie tzatziki z ogórkiem małosolnym

polskie tzatziki

Ogórki małosolne są pyszne i zdrowe. Kropka. Nie ma co się rozpisywać, prawda jest oczywista, trochę jak w starym porzekadle, że tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Ogórki nasze polskie lekko kiszone chrupią lepiej niż chipsy, więc kto na diecie niech korzysta i nastawia własne. Wystarczą dwa dni w wodzie z koprem, solą i czosnkiem,  i tadaam – ogórki z lekko jeszcze białym środkiem gotowe. Najlepsze, co wymyśliła ludzkość jako dodatek do grillowanych mięs, obiadu z młodymi ziemniakami albo kanapki z masłem i szynką. Już bardziej po polsku, zdrowo i lekko się nie da.Ale, ale, gdyby tak trochę z naszym ogórkiem kulinarnie pokombinować, i w odpowiedzi na narodową potrzebę polewania wszystkiego, co słone, sosem (o zgrozo najlepiej czosnkowym sklepowym gotowcem) – więc gdyby tak ukręcić z nimi dip jogurtowy à la greckie tzatziki, tylko lepszy, bo polski?

Trzeba Wam drodzy Czytelnicy wiedzieć, że potrzeba polewania wszystkiego sosem, jest w naszym kraju równie silna, co potrzeba zjedzenia kiełbaski z grilla  a następnie popicia jej piwem na długim weekendzie. Nie istnieją co prawda żadne badania na poparcie tej tezy, ale gołym okiem i nosem widać i czuć, co w majówkę i czerwcówkę jadają Polacy (woń wszechobecnej podpałki do grilla i przypalonej śląskiej nie pozostawiają złudzeń), wnioskuję zatem, że to nasza zbiorowa potrzeba fizjologiczna, tradycja i sport narodowy w jednym.

Skoro więc tak, to ja się podzielę przepisem na moje genialnie proste, dietetyczne, jogurtowe, smakowite, odświeżające ciało i umysł tzatziki z ziołami i ogórkiem małosolnym. Mam nadzieję, że odmienią Wasze życie, Wasze grillowane kiełbaski, schabowe kotlety, pieczone pieczarki, cukinie i szaszłyki, tak samo jak odmieniły moje. Smacznego.

Jogurtowy sos do grilla
Polskie tzatziki z ogórkiem małosolnym i ziołami

Składniki:

– jogurt naturalny 200 ml
– ząbek czosnek
– świeże zioła: szczypiorek z dymką, koperek i mięta (ilość wedle uznania)
– 2 ogórki małosolne z przepisu poniżej
– 2 łyżki oleju lnianego lub rydzowego
– sól i pieprz

Ogórki małosolne zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć z wody, dodać do jogurtu i wymieszać. Następnie dodać umyte, osuszone i posiekane zioła: szczypiorek z dymką, koperek i listki mięty. Kto lubi, może dodać także pietruszkę, bazylię lub inne zioła, byle świeże. Zioła suszone to już zupełnie inny typ przypraw i inna para kaloszy. Dip przyprawić czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Przypraw nie żałować. Na koniec dodać nieco zdrowego polskiego oleju tłoczonego na zimno (można też zastąpić go oliwą) i całość wymieszać. Tzatziki podawać schłodzone, jako dodatek do przekąsek, dań grillowanych czy obiadowych. Pyszne także zamiast majonezu na kanapce np. z jajkiem na twardo lub szynką.

ogórki małosolne

Ogórki małosolne
sprawdzone proporcje na półtoralitrowy słoik

– 12 niedużych twardych ogórków gruntowych
– litr przegotowanej zimnej wody
– czubata łyżka soli (najlepiej niejodowanej)
– kawałek korzenia chrzanu
– główka czosnku
– pół pęczka kopru

Ogórki dokładnie umyć. W dużym słoju umieścić pół główki czosnku, kawałek chrzanu i połowę kopru. Następnie ułożyć pionowo i dość ciasno ogórki, a na wierzchu – pozostałą część łodyg kopru i czosnek, tak by ogórki były zablokowane i nie dały rady wypłynąć. W osobnym naczyniu przygotować wystudzoną wodę z solą. Gdy sól dokładnie się rozpuści, zalać nią ogórki i szczelnie zamknąć słoik. Odstawić w ciepłe miejsce. Ogórki małosolne będą gotowe już po 48 godzinach. Jeśli nie chcemy by dalej kisły, warto wtedy przenieść je do lodówki.

Dodaj komentarz