Tak samo jak uwielbiała gotować, tak samo nienawidziła po gotowaniu sprzątać. Z natury niecierpliwa i leniwa, stawiała na przepisy, które wymagają jednego garnka i 20 minut przygotowań. Ale dla przyjaciół robiła wyjątek. Oni bowiem zawsze domagali się jej słynnej tarty ze szpinakiem i pomidorkami. Zakasywała więc rękawy i zaczynała kompletować układankę smaków i faktur. Idealnie kruchy maślany spód uzupełniało maksymalnie serowe, wytrawne wnętrze. Kontrastowe kolory karmiły wszystkie zmysły, a ona… No cóż, wiedziała, że znów zapytają o przepis, a potem znów go zapomną albo zgubią, i będą o pisać – „Ej, ale jak ty to robisz, że tobie wychodzi taka dobra?” Ano robiła to tak…
Tarta ze szpinakiem, serami i pomidorkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli.
Szpinak:
- 250 g liści młodego szpinaku,
- ząbek czosnku,
- mała cebula,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy.
Wypełnienie:
- pół camemberta,
- pół opakowania sera feta
- garść ścinków innych serów, np. oscypka, cheddara lub mozzarelli,
- 4 białka jajek,
- 2 całe jajka,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- łyżka oleju rzepakowego,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
- kilkanaście pomidorów koktajlowych z szypułkami
Przygotowanie:
- Zrobić kruche ciasto: Mąkę wysypać na blat, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, sól i zimne masło. Szatkować masło dużym nożem, aż zacznie się łączyć z mąką. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki.
- Przygotować szpinak. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek zeszklić jedną pokrojoną w kostkę cebulę (posolić, by się nie przypaliła). Dodać umyty szpinak, sól, pieprz i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dusić około 6 min. Liście szpinaku zmniejszą objętość o 2/3. Odstawić do ostygnięcia. Odcedzić wodę, która się z nich wytrąci.
- Zrobić zalewę. W dzbanku dokładnie wymieszać rózgą lub blenderem 2 całe jajka z 4 białkami, solą, pieprzem, ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę, oraz jogurtem i olejem.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Wysypać na nie dwie szklanki ziaren suchej fasoli lub ceramiczne kulki do obciążania ciasta.
- Spód tarty piec około 20 min w 180°C. Po tym czasie wyjąć ciasto, zebrać fasolę lub kulki do pieczenia i dać ciastu chwilę wystygną.
- Połączyć składniki układanki. Na cieście ułożyć odciśnięty szpinak, nieregularnie, w „kępkach”, tak aby w niektórych miejscach wystawał ponad poziom naczynia. Między szpinak powciskać kawałki różnych serów – np. camemberta, fety i oscypka. Całość zalać masą z jajek i śmietany. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe z szypułkami.
- Piec 45 minut w 180°C. Podawać, w temperaturze pokojowej.