Ludzie dzielą się na tych, którzy gotują, i tych, którzy pieką ciasta. Mało kto opanował do perfekcji obie gałęzie sztuki kulinarnej. Oczywiście, większość domowych kucharzy ugotuje niezły obiad, a i sernik im się niezły upiecze. Prawdziwi zapaleńcy jednak, tacy, co to nie tylko gotują z ponadprzeciętną przyjemnością, ale też o kulinariach godzinami rozmawiają, książki kucharskie czytają z przejęciem jak inni kryminały, a świąteczny obiad planują zanim jeszcze centra handlowe zamienią wielkanocne znicze na choinkowe bombki – tacy ludzie są zwykle zdeklarowani po słodkiej lub słonej stronie kulinariów.
Jadwiga jest z tych słonych. Mięso, jakie by nie było, spod jej ręki smakuje wyśmienicie, jest delikatne i soczyste, kluski i pierogi lepi jak mało kto, a jej śledzie – to poezja. Ciasta? Co to, to nie! A już na pewno nie przekładane, z kremem czy bajerami. Wyjątkiem jest jej ciasto ucierane z owocami. Tu znów mistrzyni nie ma sobie równych.
Baza tego ciasta jest tak uniwersalna, że czegokolwiek byście na nią nie rzucili, sukces gwarantowany. Wczesnym latem niech będzie to rabarbar, potem truskawki, wiśnie, czereśnie, a w końcu śliwki. Do ciasta ucieranego lekko kwaśne owoce pasują jak ulał.
Jadwiga – oczywiście – robi to ciasto najlepiej, jednak każdy może spróbować. A nóż się nie zbłaźni.
Ucierane ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką
Składniki na małą blachę lub klasyczną tortownicę: 250 g maki pszennej, 150 g cukru drobnego, 4 jajka, 200 g masła, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, kilkanaście śliwek.
Kruszonka: 50 g mąki, 50 g migdałów w płatkach, 100 g masła, 50 g cukru.
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie do masy dodawać stopniowo po jednym całym jajku i kilku łyżkach mąki, stale miksując, aż do wykorzystania wszystkich składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem.
Śliwki umyć i pozbawić pestek, krojąc je na połówki. Poukładać na cieście.
Zrobić kruszonkę – z mąki, migdałów, masła i i cukru zagnieść kulę i niedbale kruszyć nad śliwkami, tak by przykryć większość powierzchni ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 st. C.